Yleinen hätänumero - 112

Tietoja hätänumerosta osoitteesta: www.112.fi

Tamperelaiset

Jos henki on vaarassa, esimerkiksi itsemurhavaaran takia:

 • Ota nopeasti yhteys Acutaan tai kysy puhelinneuvontaa Akuuttipsykiatrian poliklinikan päivystävän hoitajan numerosta 040 806 2606.

Jos henki on vaarassa esimerkiksi itsemurhavaaran takia tai jos kyse on muusta vakavasta ja kiireellisestä, välitöntä hoitoa vaativasta tilanteesta:

 • Ota nopeasti yhteys ensiapu Acutaan (24 h), puhelin 03 311 611 tai soita hätänumeroon 112.

Myrkytystietokeskus

Puhelin: (24 h/vrk) puh. (09) 471 977 (suora) tai (09) 4711 (vaihde).
Tietoa myrkytyksistä: Myrkytystietokeskus

Auttavat puhelimet

Huomioithan, että tarjolla on myös maksullisia auttavia numeroita, joihin soittaminen on erittäin hintavaa. Soittaessasi tällaiseen numeroon yhden puhelun hinnaksi saattaa tulla kymmeniä euroja. Alla on listattuna maksuttomia numeroita, joissa vastaavat joko työntekijät tai koulutetut vapaaehtoiset. 

Kriisikeskus Osviitta

Ajanvaraus: 0400-734793

Osviitta on avoinna:

 • Ma - to klo 9 - 20
 • Pe 9-17 (17-20 ainoastaan puhelinpäivystys)
 • La ja su klo 16 – 20 ainoastaan puhelinpäivystys

Silloin kun kriisikeskus on kiinni, voit soittaa Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen, joka päivystää ma-pe 9-06, la 15-06 ja su 15-22. Valtakunnallisen kriisipuhelimen numero on : 010 195 202. Internetissä:http://www.osviitta.fi

Suomen mielenterveysseura

 • Valtakunnallinen kriisipuhelin 0101 95202 ma-pe 9-06. la 15-06 ja su 15-22 (puhelinmaksu operaattorin mukaan).
 • Internetissä: Mielenterveysseuran SOS -keskus.

Tampereen Kaupunkilähetys ry

 • Aamukorva (03) 213 3533, klo 5.00-9.00. Ensisijaisesti keskustelukumppania kaipaaville ikäihmisille suunnattu kuunteleva puhelin, joka päivystää vuoden jokaisena aamuna.
 • Internetissä: http://tamperecitymission.fi

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

 • Lasten ja nuorten puhelin 0800 120 400 Vanhempainpuhelin 0600 122 77 ti klo 10-13 ja 17-20, to klo 14-20, su klo 17-20
 • Internetissä: www.mll.fi

AA Auttava puhelin

 • Joka päivä 0408484000
 • Internetissä: AA Auttava puhelin

Raiskauskriisikeskus Tukinainen

 • Maksuton kriisipäivystys 0800 97899
 • Internetissä: Tukinainen

Rikosuhripäivystys

 • Auttava puhelin: 0203 16116
 • Internetissä: Rikosuhripäivystys

Oikeastiko apua hakemaan?

Jos tuntuu siltä, että sinä itse tai läheisesi on ehkä jonkinlaisen psyykkisen avun tarpeessa, tunne kannattaa ottaa vakavasti. Jatkuessaan oireet usein pahenevat ja ongelmat vaikeutuvat entisestään.

Tietoa voi etsiä monesta osoitteesta, ja auttavia puhelimiakin on useita. Tällä sivulla on linkkejä ja puhelinnumeroita, joista on hyvä aloittaa.

Kun ammattiavun tarve tuntuu todelliselta, oikea osoite lähteä liikkeelle on terveyskeskus. Jos ei ole kyse hätätilanteesta, kannattaa odottaa seuraavaa arkiaamua.

Masennuksen oireita:

Voittamattomalta tuntuva väsymys. Ennen kiinnostavat asiat menettävät merkityksensä. Keskittymiskyky katoaa ja mieliala pysyy alhaalla. Ruokahalu muuttuu suuntaan tai toiseen. Nukkumisvaikeudet. Levottomuus tai hidastuneisuus. Itsesyytökset ja jopa itsetuhoiset ajatukset.

Psykoosin oireita:

Psykoosissa todellisuudentaju häiriintyy vakavasti. Ihminen on usein rauhaton ja sekava. Hänellä voi olla harhaluuloja tai aistiharhoja tai molempia. Puhe ja käyttäytyminen voi vaikuttaa todella omituiselta. Psykoottinen ihminen voi uskoa esimerkiksi, että häntä vainotaan, televisiossa puhutaan hänestä tai hänen puheitaan kuunnellaan erikoisilla laitteilla.

Nettiauttajia

Taimin Vertaistuki- ja keskustelupalsta

 • Näiden Taimin sivujen keskustelupalsta, jossa esilukijat lukevat kaikki saapuneet viestit.

Apua.info

 • Monipuolista tietoa, neuvoja ja keskustelua esim. mielenterveydestä, perheestä, lapsista, perheväkivallasta ja päihteistä. Palvelun tuottaa 10 sosiaali- ja terveysalan organisaatiota.

Tukinet, www.tukinet.net

Tukinet on netissä toimiva kriisikeskus. Tukinetissä voit maksutta saada henkilökohtaista tukea, osallistua erilaisiin keskusteluryhmiin, tai voit etsiä tietoja Tukinetin palveluhausta tai aineistokannasta.

Kuntoutussäätiö, www.kuntoutussaatio.fi

 • Hyvin laajat sivut sisältävät mm. ehkä Internetin parhan hakemiston terveyteen liittyvistä palveluista.

Päihdelinkki, www.paihdelinkki.fi

 • A-klinikkasäätiön Internet-palvelu Päihdelinkki on monipuolinen palvelu päihdeongelmaisille, heidän läheisilleen ja muille päihdeasioista kiinnostuneille. Sivuilla on keskusteluryhmä, pikagallup, neuvonta ja itsearviointi sekä tietopankki.

Syömishäiriöliitto SYLI ry, http://www.syomishairioliitto.fi

 • Sivuilla on laaja syömishäiriöopas ja todella vilkas keskusteluryhmä, jossa on satoja viestejä.

Irti huumeista, www.irtihuumeista.fi

 • Yhdistys esittelee sivuillaan yhdistyksen toimintaa ja palveluja sekä antaa tietoa huumeista.

Helppimesta, www.helppimesta.fi

 • Nuorille suunnattua Tieto- ja tukipalvelu. Sivuilla myös ns. Online-videovastauksia usein esitettyihin yleisiin kysymyksiin.
 • Myös pieni pika-apu mahdollisuus kysymällä Helpiltä (päivystys yleensä kerran viikossa maanantaina tai tiistaina).

Nuortennetti, www.mll.fi/nuortennetti/

 • Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetti on kaikille nuorille suunnattu sivusto. Nuortennetistä löytyy painavaa asiaa eri aiheista, mm. kiusaamisesta, nettiturvallisuudesta, seurustelusta ja nuorten oikeuksista. Sivuilta löytyy myös kevyempää asiaa, kuten idolihaastatteluja ja erilaisia testejä.

Mielenterveystalo

Lasten ja nuorten netti, www.lastenjanuortennetti.net

 • Voit kirjoittaa Lasten ja nuorten nettiin itsellesi tärkeistä asioista luottamuksellisesti. Kirjeeseen vastaa vaitiolovelvollinen vapaaehtoinen aikuinen muutaman viikon sisällä.

Eriparivanhemmat

Alkoholistien läheiset

Tampereen kaupungin mielenterveyspalvelut

Kun tarvitset neuvontaa ja tietoa kuntoutuspalveluista ja lakisääteisistä etuuksista

Mielenterveyden keskusliiton ylläpitämä Tietopalvelu Propelli tarjoaa neuvontaa kuntoutuspalveluista ja mielenterveyskuntoutujille tarkoitetuista lakisääteisistä etuuksista.

Neuvontapuhelin p. 0203 91920

 • kuntoutusneuvojat ma, ti ja to klo 9-14, ke klo 9-16
 • vertaisneuvojat pe klo 10-15 (Puheluun vastaa henkilö, jolla itsellään on kokemusta mielenterveysongelmista.)

Soittaminen neuvontanumeroon 0203 91920 maksaa kiinteästä verkosta soitettuna 8,21 senttiä puhelu ja 2,00 senttiä minuutilta. Matkapuhelinliittymästä soitettaessa hinta on 8,21 senttiä puhelu ja 22,90 senttiä minuutilta. (Hintatiedot sitoumuksetta.)

Kun tarvitset korjaus-, oikeus- tai sosiaalineuvontaa tai tietoa työ- ja koulutusvalmennuksesta

Mielenterveyden keskusliiton kautta on mahdollista saada neuvontaa myös asumisolosuhteisiin ja asunnon korjaukseen liittyen, oikeusneuvontaa lakiasioihin liittyen, sosiaalineuvontaa esimerkiksi toimeentuloon liittyen sekä tietoa ja neuvontaa keskusliiton tarjoamista työ- ja koulutusvalmennuspalveluista. Neuvontaa saa seuraavista numeroista:

 • korjausneuvonta p. 050 500 4039, 040 511 8154
 • oikeusneuvonta p. 050 561 7416
 • sosiaalineuvonta p. 040 513 6213
 • työ- ja koulutusvalmennus p. 040 450 8256, 050 538 4333

Kun tarvitset tukea terveyden hoitoon liittyvissä asioissa

Kohtaamispaikka Toivossa, Ruusantalon yläkerrassa, on tavattavissa Tampereen kaupungin terveydenhoitajat joka tiistai klo 13.30-15.30.
Terveydenhoitajilta voit tulla kysymään terveydenhoitoon liittyvistä asioista. Voit saada tukea ja neuvoa esim. liittyen ravitsemukseen, liikuntaan, sairauksien omahoitoon tai tiedustella mahdollista lääkärin käynnin tarvettasi.

Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etapin terveyspiste on perusterveydenhuollon toimipiste, joka on tarkoitettu kaikille työttömille ja muille, jotka eivät kuulu työterveyshuollon piiriin. Myös taimilaiset voivat käyttää terveyspisteen palveluja. Terveyspisteestä pystyy varaaman ajan terveydenhoitajalle terveyskartoitustapaamiseen sekä yksilöohjaajalle keskustelutapaamiseen, jossa voidaan keskittyä mielenterveys-, päihde-, ja elämänhallinta-asioihin. Terveystapaamisessa voidaan kartoittaa hyvinvoinnin eri osa-alueet, tehdä kakkostyypin diabeteksen riskikartoitus, mitata BMI, verenpaine ja verensokeri.

Terveyspiste sijaitsee Tampereen Kalevassa, Etappi ry:n tiloissa, osoitteessa Sarvijaakonkatu 28.

Yhteydenotot:

 • Terveydenhoitaja Susanna Oksanen, puh. 050 364 0236, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 • Yksilöohjaaja Katja Koskensalo, puh. 050 364 0050, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kun tarvitset apua erilaisten hakemusten ja lomakkeiden täyttämisessä

Sosiaalineuvonta on vapaaehtoispohjalta toimiva neuvontapalvelu, jossa on mahdollista saada opastusta ja tukea erilaisten lomakkeiden, hakemusten, valitusten ja oikaisujen täyttämiseen ja tekemiseen. Asia voi koskea niin asunto-, sosiaalietuus-, terveys- tai työelämäasioita.
Sosiaalineuvontaa on tarjolla parittomina viikkoina maanantaisin klo 16.30 - 18.00 Tampereen Tapaturma- ja Sairausinvalidit ry:n tiloissa osoitteessa Näsilinnankatu 22 A 37 (6. krs), puh. (03) 214 2675.

Kun tarvitset tietoa ja neuvoja kaupungin palveluista ja etuuksista tai palveluohjausta ja asiointitukea

Tampereen kaupungin Sosiaalipalvelujen neuvonta auttaa sekä puhelimitse että palvelupisteessä esimerkiksi taloudellisissa vaikeuksissa, päihdeongelmissa ja muissa elämän kriiseissä. Myös päivähoitoa ja vanhustenhuoltoa koskevissa asioissa neuvotaan. Neuvontapisteestä saa myös toimeentulotukihakemuksia ja apua niiden täyttämisessä.

Neuvontanumero: p . (03) 5657 0200

Neuvonnan asiakaspalvelupiste

 • Kelan talo, Aleksis Kiven katu 18

Sekä neuvontanumero että palvelupiste palvelevat seuraavasti:

 • ma - to klo 9 - 12 ja klo 13 - 15
 • pe klo 9 - 12 ja klo 13 – 14

Sarviksen toimipiste

Sosiaalipalvelujen neuvonnan Sarviksen toimipiste sijaitsee Sarviksen kiinteistön J-rapun 1. kerroksen ala-aulassa, osoite Hatanpäänkatu 3 J. Toimipisteessä neuvotaan ilman ajanvarausta erityisesti toimeentulotukeen liittyvissä asioissa.

Toimipiste palvelee seuraavasti: ma - pe klo 9 - 11 ja klo 12 – 14

Kun tarvitset vuokra-asuntoa tai tietoa eri asumisvaihtoehdoista

Tampereen kaupungin Asuntotorilta saat ajankohtaista tietoa eri asumisvaihtoehdoista. Asuntotorilla ovat asiointipisteet eri asuntopalvelujen tarjoajilla, kuten VTS-kodeilla, Tampereen Vuokra-Asunnot Oy:llä ja Tampereen Kotilinnasäätiöllä. Lisäksi paikan päältä saa yli kymmenen muun yhteisön esitteitä ja tietoa näiden palveluntarjoajien asunnoista.

 • Palvelu on asiakkaille maksutonta.
 • Asuntotori sijaitsee osoitteessa Puutarhakatu 8 (katutasossa).
 • Puh. 020 127 7215, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Asuntotori on avoinna seuraavasti:

 • ma klo 9.30 – 17
 • ti - to klo 9.30 – 15
 • pe klo 8 – 13