Tue toimintaamme esim. liittymällä tukijäseneksemme tai ostamalla itsellesi grafiikkasalkku!

  • Tukijäsenmaksu: 120€
  • Grafiikkasalkku: 1000€

Maksun voit maksaa suoraan POP Pankki Tampereen tilille: FI5347265020000349.

Grafiikkasalkkuun hankintaan liittyvät tiedustelut: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai 0503733562

Viisi sanaa

Mielenterveysyhdistys Taimi ry:n grafiikkasalkussa joukko eturivin graafikoita tavoittelee taiteellisen kuvakielen perusinhimillistä kielioppia. Prosessi alkoi Kuutti Lavosen (s. 1960) lahjoittamista teoksista, joiden myynnillä päästiin vedostamaan neljän muun: Tiina Kivinen, Harri Leppänen, Tapani Mikkonen, Teemu Saukkonen, taiteilijan teoksia.

 

graf1

Tiina Kivinen (s. 1971) kuvaa useimmiten ihmistä tai luontoa, mutta ei mitään tiettyä kohdetta mallin mukaan jäljentäen vaan ikään kuin sitä kaikessa tavallisessa ja hiljaisessa piilevää - ja siksi myös toisinaan vaikeasti löydettävää - kauneutta hahmottaen. Hänen töidensä ääreen on syytä pysähtyä rauhassa ja antaa hänen "tavoittelemansa herkkyyden" puhutella itseään ja miettiä samalla sitä, kuinka lähellä herkkyys ja voima voivatkaan samassa teoksessa olla lähellä toisiaan.

graf2

Harri Leppänen (s. 1951) on grafiikassaan tunnettu materiaalikokeilija, joka lähestyy toisinaan silkkaa veistoksellisuuttakin. Leppäsen kuvakieli on usein kuin kadonnutta myyttistä symbolikieltä, jonka merkityksen voimme vain aavistaa. On kuin Leppänen lähtisi seuraamaan virvatulta, kun hän etsii merkityksestä vapaata "puhdasta muotoa", kuten hän itse sanoo. Kyllä hän itsekin tietää, ettei sitä löydy, mutta estää etsimästä.

graf3

Tapani Mikkonen (s. 1952) on uranuurtaja, joka oli mullistamassa suomalaisen taidegrafiikan ilmaisua 1970-80-luvuilla, jolloin maalauksellinen värigrafiikka lunasti lopullisesti paikkansa muun taiteen rinnalla ja kykeni myös muuntumaan julkisten tilojen monumentaaligrafiikaksi. "Minua kiinnostaa rohkeus", toteaa Mikkonen, joka tarkoittaa tällä epäilemättä myös rohkeutta mennä omaan itseensä - niin herkkä hän toisinaan teoksissaan on.

graf4

Teemu Saukkonen (s. 1954) on monia vaiheita läpikäynyt taiteilija, jonka läpimurto tapahtui 1980-luvun alussa ekspressionismin merkeissä. Saukkonen ei ole kuitenkaan linnoittautunut minkään tyylisuunnan juurelle vaan on antanut itselleen luvan etsiä ja löytää uusia asioita - muotojen lisäksi myös värien maailmassa. Figuurista Saukkonen ei kuitenkaan ole luopunut, ja häntä onkin hedelmällistä tarkastella myös kertojana. "Yritän olla avoin", hän itse toteaa.

Kommentit Otso Kantokorpi, taidekriitikko.